Amaryllis


Nu är det snart jul och jag vill påminna om att det är dags att börja köpa hem amaryllis, den absolut finaste julblomman, enligt mig.

Ifjol planterade jag ett helt fång i en korg, vilket blev en fin plantering från början av december till mitten av januari.

Sorten här heter 'Benfica' och är mörkt röd, nästa så den skimmrar i svart. Knopparna är också dekorativa, då de är rödstrimmiga.

Glöm inte att vattna din amaryllis och stötta den om den blir för lång och gänglig. När en stängel har blommat ut, klipper man bara bort den och så kommer det nya efterhand. Om du köper en sk. jumboamaryllis kan du njuta av minst tre stänglar, medan mindre och lite billigare varianterna ger två.

Spana in de många olika sorter som finns, vita, rosa, randiga, ljusröda, mörkröda, fyllda...


Beskära barrväxter.


Höstbeskärning av barrväxter, det är något att tänka på nu! Det är fortfarande så tidigt att de hinner återhämta sig, men så sent, att de kommer hålla sig fina över vintern.

Om du har en thujahäck som spretat iväg sen sist du klippte den i våras, kan du tuckta den lätt. Tänk alltid att klippa den, så den är bredast ner mot marken, så hela plantan får solljus. Att hålla dem så gör också att de står bättre mot snö. En thuja som du klippt toppen på, växer, i princip inget mer på höjden, då de har genomgående stam. Vissa skjuter sidotoppar, men dessa blir aldrig lika grova och starkväxande som den genomgående.

Enar kan beskäras som barrträd överlag, även om man ska akta sig för att klippa i dem. Inte för att de dör, men man skadar lätt det naturliga utseendet på dem, som efter en beskärning är svår att få tillbaka.

Idegran, kan ta lite tid på sig att bli fin efter en beskärning, men den är den av få barrväxter som man kan klippa, hårt! Den blir oftast finare om man vågar klippa den hårt med jämna mellanrum.

Gamla granar och tallar som blivit gamla, kan man klippa bort de nedersta "grenkjolarna" på och på så vis stamma upp dem. Detta fungerar fint även på sockertoppsgran och thuja.

Design o färger


Trädgård handlar mycket om att komponera färger tillsammans. Färg o form är det som ska bygga trädgården och få den att spegla det du vill uttrycka.

När det inte är planteringstider kan man experimentera inne istället, med snittblommor i vas. Här gula rosor och rosa elegans nejlika. Ett tips är att bara skära dem i lite olika längder och ställa dem i en vas, det ska se lite oordnat och ruffsigt ut. Som om man just plockat dem.


Körsbärsbenved!


Euonymus planipes! Måste ha! Denna lilla buske eller träd, lite beroende på vilken kvalitet man köper, är helt fantastisk. Jag rekomenderar att man köper den på stam, så man kan titta på den underifrån.

Håll utkik just nu, då den blommar, med märkliga klockor med tillhörande "bollar"...

Lättskött, sol till halvskugga, friskt grönt bladvek. Kärlek vid första ögonkastet, men man måste vänta tills det blir höst!

Beskärning, höst/ JAS

Glanskörsbär, kan beskäras nu på hösten.


JAS, juli, augusti och september är bra månader om man vill beskära i trädgården. Min egen erfarenhet av beskärning, är just, att man (oftast) inte tar död på det man klipper i, det tar bara lite tid innan det blir fint igen... Problemet att det dessutom är ganska kul att klippa, gör att man lätt tar för mycket. Klipp inte för klippandets skull, utan tänk igenom först. Gamla buskar bli finare av en föryngring. Ser den riktigt dålig ut, kan man klippa ner hela busken. Här finns dock en risk att den får en chock, och dör! Ett säkrare alternativ är att klippa ner de grövsta och äldsta grenarna, passa också på att rensa bort ogräs som växer i busken, o ge den lite ny mull, ogödslad torvmull är bra, eftersom inte växterna ska ha gödsel på hösten.


Plommon och körsbärsträd ska också beskäras på hösten, eftersom de annars blöder för mycket. Men här är det lite svårt. Man ska inte tänka som man gör när man klipper äppleträd, när man klipper i stenfruktsträd. Hela meningen med dessa är ju att de ska vara stora och yviga, klipper man i dem, förstör man oftast mer än man gynnar. Om man beskär så man tar bort döda grenar, eller de som verkar växa väldigt snett och konstigt, så har man kommit en lång bit på vägen. Plommonträd kan ha en benägenhet att dra iväg på höjden, och då blir det svårt att skörda... Jag har prövat, med ett bra resultat, att klippa ner toppgrenen, vilket gör att hela trädet breddar sig. Det här kan göras på relativt unga träd, i ålder upp till ca 10 år. Stammen får inte vara grövre, än att det kan skjuta ut nya grenar.

Japanska blodlönnar


Det finns en sorts buske/träd, som länge har fasinerat mig, och det är de japanska blodlönnarna. Se sirliga och fina. Runt om i handlesträdgårdarna säljs de oftast som "somamrblommor", utan fakta och zonangivelser. Man kan inte låta bli utan kastar sig över, och köper! De är dekorerade i krukor, med fina lappar och foton, gärna från någon japansk trädgård, klart man blir sugen. Rödbladigt har ju också länge varit superhett i våra trädgårdar, och det tillsammans med en bra marknadsföring, har nog gett lönnarna sin knuff framåt.

Så här är det. De är inte så härdiga. Och med "så härdiga" menar jag en zon på 3-4. Det finns några, och jag antar att det åter gäller att pröva sig fram. Man ska i alla fall inte se sig blind på höjden, de växer långsamt, och är det något stort man vill ha, ja då ska man välja något annat.

Min erfarenhet av dem är att de brukar kunna bli riktigt fula under första planteringsåret. Och det beror troligen på en rad omständigheter, aklimatisering är väl en stor orsak. Rötterna ska växa och det går så mycket energi till detta, att plantan inte orkar försörja resten av sig, (lite enkelt förklarat). Så det gäller att pyssla och vattna lite extra i början, som med det mesta... Om man planterar den i ett för blåsigt läge, slås bladen lätt sönder och blir bruna o fula. Tänk också på att inte plantera rödbladiga exemplar i skuggan eftersom de då blir gröna i bladen.

Mullrik, lätt kemisk sur jord, fuktighetshållande men inte blöt är rätt, vindskyddat, varmt och en plats där den kan stå och växa, lungt och fridfullt i många år utan störning.

Ingen beskärning krävs i allmänhet, och ska man ändå göra det tycker jag att JAS (juli, aug, sept) är bästa tiden, då den hinner återhämta sig innan vintern.

Så, köp gärna blodlönnar och skapa din egen "japanska trädgård", i svenskt snitt, men läs på lite före så du får med dig en sort som även kommer leva nästa år!

Nävor.


Det finns få växter i trädgården som är så odlingsvärda och tacksamma som just nävor. Lägg där till att det finns en uppsjö av sorter, färger, former coh storlekar och vi har en given vinnare i trädgården.

Nävor trivs i mullrik jord, men av erfarenhet, så står den ut med det mesta... Använd nävor som märktäckare, se upp, för det finns sorter som revar sig "värre" än kirskål, hm... kanske kan vara något bra att tänka på om man vill utrota den!

Det finns små låga nävo som växer i tuvor, skira och fina, eller höga som lägger sig in i andra växter.

Har man en gång börjat med nävor blir de lätt ett samlarobjekt. Gå över till grannen och be om att få rotskott, nävor förökas nämligen enkelt med dessa. Bara att sticka ner i jorden och vattna lite exra en tid framöver.

Finast är massplanteringar av nävor, så plantera alltid en grupp av 3-5 plantor med va 30 cm mellanrum.

Flammentanz


Rosor. Av någon anledning, en hel massa egenligen, så är det rosor man ser framför sig, när man börjar drömma sig bort i sin trädgård. Ja, i tanken då. Rosor är svårt. Eller, det är enkelt. Det handlar om att det finns så otroligt mycket rosor, i olika sorter och varianter, det finns ju de krångliga och så finns det de som växer som ogräs... Klängrosor, många av sorterna hör i alla fall till de senare. De klängrosor som blommar mest och som har krafigast växtsätt, blommar inte mer än en dela av sommaren, tänker på Flammentanz och Polstjärna nu, som exempel. Men tack vare att de är så lättskötta, och ger en översvallande blomning, måste det väl ändå vara ok, att de inte blommar hela sommaren. Låt dem klänga på en spaljè på husväggen, i en pergola, en mur, en sten eller uppför en slänt. Plantera dem djupt i näringsrik jord, och vattna rikligt första året. Klängrosor behöver inte beskäras varje år, rensa ur döda eller gamla grenar på våren, eller klipp ner plantan helt var 5 e år. Glöm inte att plocka in buketter av rosorna o njut inne också!

Egen kompost.


Att ha en kompost i sin trädgård, är egentligen ett måste, och ingenting att diskutera. Men, just komposter är en djungel av fabrikat och modeller. För nybörjaren brukar det räcka med en grönkompost, alltså, där du slänger växtrens och grönt avfall. Vill du däremot lägga dig på en högre nivå, kan du skaffa en kompost där du även kan kasta grönt avfall från hushållet. Vi fokuserar idag på trädgårdskomposten. Köp antingen kompostgaller, (rymmer en kubik ca.) eller en komposttunna. I botten på denna lägger lägger du ett lager torvmull. I handel finns start produkter för att få komposten att komma igång snabbare, men enligt mig, är dessa helt onödiga. Börja nu fylla på i din kompost, men tänk på att grenar tar lång tid att bryta ner och att rötter från tex. kirskål, som inte helt bränts, kan sprida sig när du sedan lägger ut komposten. Du behöver inte lägga i maskar i komposten, de hittar dit själva, och egentligen så är det i första hand mikroorganismer som utför hela förmultnings processen...

Fukthalten i en kompost är viktig. Är det för torrt förmultnar det inte, är det för blött ruttnar det istället och luktar illa. Materialet ska vara ungefär som en väl urkramad disktrasa. Annars, häll i lite vatten. Är det för blött tillför du istället lite torvmull.

Det här med att röra om ofta i komposten, det läser man ju om, för att få ner syre och så i materialet, tycker jag känns konstigt och onödigt. I naturen förmultnar ju material utan att någon är där och vispar om, och den färdiga mullen som du tar av, tar du ju alltid underifrån. Så jag anser att det kan du bespara dig.

Har du börjat med en kompost, blir det ofta senare lätt flera. En löv, en gräs, en skräp, en med hushållsavfall. Varför köpa jord och bära hem tunga säckar, när du har alla möjligheter att göra den själv!

Solrosor!


Istället för pelargoner, solrosor! Finns det ngt vackrare än solrosor? Plantera en ensam i en lerkruka, eller ett helt fång i ett stort tråg eller fat.
Nyp bort vissna blommor, vattna och gödsla. Ställ dem soligt, och njut!
De växterna du köper som planta blir inte så mkt högre än de är där och då, vilket passar bra för kruka. Vill du istället njuta av dem i rabatten kan du istället så dem på plats. Det finns en mängd sorter, olika höjd och färg. Så dem i fält eller dutta ett frö lite här och där, spännande inslag när de kommer upp!

Perfekta möten

Rosen Queen Elisabeth o Djävulsbuske.



Det är planteringstider, och jag kan tala för alla, o om inte det, för många, då jag säger; Det är en djungel! Att veta vad man ska plantera, för att få det där, som de har i alla tidningar. Omöjligt. Eller?
Det finns en del enkla tips. Ja, egentligen handlar det lite om att hitta sin kärlek... Flummigt, men så sant. Hör får du inte bara trädgårdstips, utan också relationsråd. Winn winn...

Först ska du se till dig själv. Var är du? Vilken jord finns det, vilket läge, sol, skugga osv. Sen kommer frågan vad det är du söker. Vindskydd, något ätbart, skugga, blommor, någon speciell stil m.m.
Ja, gör du detta först, före du ger dig ut o handlar, då har du kommit så långt på väg. Men, det finns en hake. Nämligen punkt tre i min checklista för relationer och trädgård, och det är nämligen kärleken. Oresonlig, svår, kommer alltid vid fel lägen, passar inte in i det övriga sammanhanget. Ja, växerna alltså... För det är när du går där i plantskolan o botaniserar, då ögat faller på något, hjärtat hoppar till, och det är kört. Jag säger bara gör det! Kör på det. Känns det bra, så går det alltid att plantera den någonstans.
Plats i hjärtat finns det alltid, för en till. Växt alltså...

Kryddor i kruka.


Kryddor, ja, det är något som passar utmärkt oavsett vilken typ av odlare du är. Fönsterbräda, balkong eller trädgård. Att de går att köpa året runt, är relativt billiga, har otroligt många användningsområden och sorter i oändlighet, gör ju inte saken sämre... Plantera i kruka för största chansen till använding!

Indgredienser för en lyckad odling är jord. Ja, jord igen... Känns som om det snart är temat för den här bloggen! Plantera dem en och en i krukor, eller tillsammans i passande kombinationer. Tänk på att myntor växer snabbt och lätt tränger undan mer långsamma sorter, som timjan. Kryddor som rosmarin och lavendel finns ofta att köpa på stam, vilket ger höjd i krukan, samtidigt som det ger plats till att plantera mer runt foten på den.

Kryddor kräver sol och värme för att utvecklas som bäst, samt näring. Att tänka på är väl annars att det du planterar dem i, och gödslar med, ska vara ekologiskt, om du nu inte har något mot att få i dig lite extra kemikalier.

Skörda flitigt!


Syrener!

Syringa vulgaris 'Mme Lemoine'
Syrener, är vad som regerar både doft och öga i trädgårdarna just nu. Och egentligen finns det ingen trädgårdsväxt som är så tacksam och odlingsvärd, som just syren. Att den dessutom finns i en mängd sorter, storlek och färg, gör den ju inte sämre.

För den lilla trädgården finns Syringa meyeri 'Pallibin', en ca metern hög syren, som blommar med lila gracila blommor. Ofta kan man köpa den på stam, och då kan man plantera den som ett litet träd, i tex. en perenna rabatt.

Har man gott om plats kan jag istället rekomendera Syringa reflexa, hängsyren som blir upp til tre meter hög och har hängande rosa blomklasar.

Vita, rosa, lila, blå, enkla, stora, små, dubbla, ja variationerna på syren visar inga gränser!

Använd bara syren om du kan tänka dig låta den växa sig hög och fri, som klippt blommar den dåligt. Vackrast blir den ändå som solitär eller i samplantering med andra buskar.

Syrener trivs i de flesta jordar och lägen, dock blommar den bättre ju soligare den står.

Årets perenn

foto Rickard Nordström

Koreansk plymspirea 'aruncus aethusifolius' är vald till årets perenn, av "Perenna gruppen". De väljer varje år en perenn som de själva tycker bör lyftas fram lite extra, som är lite extra odlingsvärd. Tråkig, ja, så brukar i alla fall jag benämna dem. De första åren var de verkligen helt ok, men under de senaste åren har jag börjat undra vad de håller på med. Tills i år. Den 30 cm lilla sötnosen är så otroligt tacksam och lättskött, att det borde vara obligatoriskt, för alla oss, som har annat för oss att göra än att truga växter! Plantera den i framkant på en rabatt, som en liten häck, när den växt upp kommer häcken påminna mycket om buxbom, i alla fall på sommaren.


I juni juli får den små gräddvita vippor, men de är egenligen oansenliga, eftersom det är hela den strävsamma växtkraften som gör den så tacksam! Plantera den i sol till skugga, torrt och fuktigt, ja, det verkar som om den kan anpassa sig till de mest skilda växtplatser.

http://www.perennagruppen.com/gem/


Aha...


Under våren har det pratats mycket om Haga parken i Stockholm, och att det ska bli kronprinsessans blivande bostad. Och eftersom alla säger att det är så otroligt vackert där, åkte jag dit, för att eventuellt få lite inspiration.

Hagaparken är anlagd i engelsk stil. Engelsk stil... Engelsk park...
I värmland där jag är från, kallar vi det för liten skogsdunge med lövträd... Så.. Hm, var inte så imponerad.

Ekotemplet, var i alla fall lite specielt, det är kanske något att tänka vidare på, i kommande trädgårdsdesign...

När vi ändå snackar jord...

När vi nu då ändå är inne på det här med jord, och eftersom vi är mitt inne i värsta planeringstiderna, kommer ännu ett litet inlägg om jord. Det är skillnad på jord och jord! Jag förstår, att det är lite väl ambitiöst att tro att alla har möjlighet att göra sin egen jord, särskillt alla med balkong. Vi lägger varje år ner en hel massa pengar på att köpa plantor, men när det kommer till jord ska det vara så billigt som möjligt. Varför?
Ska du plantera sommarblommor i kruka, väl en jord som är lämpad för det. Jorden som säljs 4 för 100:- utanför alla butiker och kallas plantjord, är absolut inte lämpad för något annat än att ligga kvar i säckarna...
Jag rekomenderar varmt P-jord från Hasselfors garden, en svart, fet och mullrik jord, som kan användas till närmast vad som helst.

Det är i jorden det börjar.

Du kan lätt arbeta dig galen i din trädgård, lägga ner timme efter timme, och ändå inte lyckas, då är det viktigt att förstå, att det är grunden som är hela hemligheten, till framgång eller fall...
Jag var hemma i helgen och fick för mig att göra om en rabatt, som tidigare varit en liten kulle, men som nu mer bara var en hög, överväxt av ngt oigenkännbart och ogräs.
Spadvände och rensade bort det värsta, tömde sedan vår gamla kompostbinge, en mix av brunnen o obrunnen gräsklipp och löv, och täckte sen, mest för syn skull det hela med plantjord.
Nu ska den få ligga och "gosa" till sig, för att sedan bli planterad i om några veckor.
Nu finns det säkert enklare sätt att göra jord på, som, att köpa den färdig på säckar. Men du får aldrig den förståelsen för vad som händer i din trädgård och hur den är byggd om du inte lär dig hur grunden är byggd, och hur du kan göra för att göra den bättre.



Gästbok

Här får ni gärna diskutera och ställa frågor.