Amaryllis
Beskära barrväxter.
Design o färger
Körsbärsbenved!
Beskärning, höst/ JAS
JAS, juli, augusti och september är bra månader om man vill beskära i trädgården. Min egen erfarenhet av beskärning, är just, att man (oftast) inte tar död på det man klipper i, det tar bara lite tid innan det blir fint igen... Problemet att det dessutom är ganska kul att klippa, gör att man lätt tar för mycket. Klipp inte för klippandets skull, utan tänk igenom först. Gamla buskar bli finare av en föryngring. Ser den riktigt dålig ut, kan man klippa ner hela busken. Här finns dock en risk att den får en chock, och dör! Ett säkrare alternativ är att klippa ner de grövsta och äldsta grenarna, passa också på att rensa bort ogräs som växer i busken, o ge den lite ny mull, ogödslad torvmull är bra, eftersom inte växterna ska ha gödsel på hösten.
Plommon och körsbärsträd ska också beskäras på hösten, eftersom de annars blöder för mycket. Men här är det lite svårt. Man ska inte tänka som man gör när man klipper äppleträd, när man klipper i stenfruktsträd. Hela meningen med dessa är ju att de ska vara stora och yviga, klipper man i dem, förstör man oftast mer än man gynnar. Om man beskär så man tar bort döda grenar, eller de som verkar växa väldigt snett och konstigt, så har man kommit en lång bit på vägen. Plommonträd kan ha en benägenhet att dra iväg på höjden, och då blir det svårt att skörda... Jag har prövat, med ett bra resultat, att klippa ner toppgrenen, vilket gör att hela trädet breddar sig. Det här kan göras på relativt unga träd, i ålder upp till ca 10 år. Stammen får inte vara grövre, än att det kan skjuta ut nya grenar.
Japanska blodlönnar
Nävor.
Flammentanz
Egen kompost.
Solrosor!
Perfekta möten
Kryddor i kruka.
Syrener!
Årets perenn
Koreansk plymspirea 'aruncus aethusifolius' är vald till årets perenn, av "Perenna gruppen". De väljer varje år en perenn som de själva tycker bör lyftas fram lite extra, som är lite extra odlingsvärd. Tråkig, ja, så brukar i alla fall jag benämna dem. De första åren var de verkligen helt ok, men under de senaste åren har jag börjat undra vad de håller på med. Tills i år. Den 30 cm lilla sötnosen är så otroligt tacksam och lättskött, att det borde vara obligatoriskt, för alla oss, som har annat för oss att göra än att truga växter! Plantera den i framkant på en rabatt, som en liten häck, när den växt upp kommer häcken påminna mycket om buxbom, i alla fall på sommaren.
I juni juli får den små gräddvita vippor, men de är egenligen oansenliga, eftersom det är hela den strävsamma växtkraften som gör den så tacksam! Plantera den i sol till skugga, torrt och fuktigt, ja, det verkar som om den kan anpassa sig till de mest skilda växtplatser.
http://www.perennagruppen.com/gem/
Aha...
När vi ändå snackar jord...
Ska du plantera sommarblommor i kruka, väl en jord som är lämpad för det. Jorden som säljs 4 för 100:- utanför alla butiker och kallas plantjord, är absolut inte lämpad för något annat än att ligga kvar i säckarna...
Jag rekomenderar varmt P-jord från Hasselfors garden, en svart, fet och mullrik jord, som kan användas till närmast vad som helst.
Det är i jorden det börjar.
Jag var hemma i helgen och fick för mig att göra om en rabatt, som tidigare varit en liten kulle, men som nu mer bara var en hög, överväxt av ngt oigenkännbart och ogräs.
Spadvände och rensade bort det värsta, tömde sedan vår gamla kompostbinge, en mix av brunnen o obrunnen gräsklipp och löv, och täckte sen, mest för syn skull det hela med plantjord.
Nu ska den få ligga och "gosa" till sig, för att sedan bli planterad i om några veckor.
Nu finns det säkert enklare sätt att göra jord på, som, att köpa den färdig på säckar. Men du får aldrig den förståelsen för vad som händer i din trädgård och hur den är byggd om du inte lär dig hur grunden är byggd, och hur du kan göra för att göra den bättre.