Syrener!

Syringa vulgaris 'Mme Lemoine'
Syrener, är vad som regerar både doft och öga i trädgårdarna just nu. Och egentligen finns det ingen trädgårdsväxt som är så tacksam och odlingsvärd, som just syren. Att den dessutom finns i en mängd sorter, storlek och färg, gör den ju inte sämre.

För den lilla trädgården finns Syringa meyeri 'Pallibin', en ca metern hög syren, som blommar med lila gracila blommor. Ofta kan man köpa den på stam, och då kan man plantera den som ett litet träd, i tex. en perenna rabatt.

Har man gott om plats kan jag istället rekomendera Syringa reflexa, hängsyren som blir upp til tre meter hög och har hängande rosa blomklasar.

Vita, rosa, lila, blå, enkla, stora, små, dubbla, ja variationerna på syren visar inga gränser!

Använd bara syren om du kan tänka dig låta den växa sig hög och fri, som klippt blommar den dåligt. Vackrast blir den ändå som solitär eller i samplantering med andra buskar.

Syrener trivs i de flesta jordar och lägen, dock blommar den bättre ju soligare den står.

2 kommentarer:

  1. Bara om man vill låta den växa fritt? Tycker om mina syrener, klippta utan blommor och oklippta med blommor. Blad är oxå fint :) // Ingela

    SvaraRadera
  2. Hej Ingela.
    Ja, men smaken är ju olika! Syrenens blad är fantastiskt fina, hela säsongen, som lätt glöms bort! Men, om man vill ha en grön vägg eller häck, så tänker jag kanske mer att det finns bättre alternativ.
    Men, huvudsaken är väl att vi använder syrener, flitigt! / Marica

    SvaraRadera