Japanska blodlönnar


Det finns en sorts buske/träd, som länge har fasinerat mig, och det är de japanska blodlönnarna. Se sirliga och fina. Runt om i handlesträdgårdarna säljs de oftast som "somamrblommor", utan fakta och zonangivelser. Man kan inte låta bli utan kastar sig över, och köper! De är dekorerade i krukor, med fina lappar och foton, gärna från någon japansk trädgård, klart man blir sugen. Rödbladigt har ju också länge varit superhett i våra trädgårdar, och det tillsammans med en bra marknadsföring, har nog gett lönnarna sin knuff framåt.

Så här är det. De är inte så härdiga. Och med "så härdiga" menar jag en zon på 3-4. Det finns några, och jag antar att det åter gäller att pröva sig fram. Man ska i alla fall inte se sig blind på höjden, de växer långsamt, och är det något stort man vill ha, ja då ska man välja något annat.

Min erfarenhet av dem är att de brukar kunna bli riktigt fula under första planteringsåret. Och det beror troligen på en rad omständigheter, aklimatisering är väl en stor orsak. Rötterna ska växa och det går så mycket energi till detta, att plantan inte orkar försörja resten av sig, (lite enkelt förklarat). Så det gäller att pyssla och vattna lite extra i början, som med det mesta... Om man planterar den i ett för blåsigt läge, slås bladen lätt sönder och blir bruna o fula. Tänk också på att inte plantera rödbladiga exemplar i skuggan eftersom de då blir gröna i bladen.

Mullrik, lätt kemisk sur jord, fuktighetshållande men inte blöt är rätt, vindskyddat, varmt och en plats där den kan stå och växa, lungt och fridfullt i många år utan störning.

Ingen beskärning krävs i allmänhet, och ska man ändå göra det tycker jag att JAS (juli, aug, sept) är bästa tiden, då den hinner återhämta sig innan vintern.

Så, köp gärna blodlönnar och skapa din egen "japanska trädgård", i svenskt snitt, men läs på lite före så du får med dig en sort som även kommer leva nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar