Egen kompost.


Att ha en kompost i sin trädgård, är egentligen ett måste, och ingenting att diskutera. Men, just komposter är en djungel av fabrikat och modeller. För nybörjaren brukar det räcka med en grönkompost, alltså, där du slänger växtrens och grönt avfall. Vill du däremot lägga dig på en högre nivå, kan du skaffa en kompost där du även kan kasta grönt avfall från hushållet. Vi fokuserar idag på trädgårdskomposten. Köp antingen kompostgaller, (rymmer en kubik ca.) eller en komposttunna. I botten på denna lägger lägger du ett lager torvmull. I handel finns start produkter för att få komposten att komma igång snabbare, men enligt mig, är dessa helt onödiga. Börja nu fylla på i din kompost, men tänk på att grenar tar lång tid att bryta ner och att rötter från tex. kirskål, som inte helt bränts, kan sprida sig när du sedan lägger ut komposten. Du behöver inte lägga i maskar i komposten, de hittar dit själva, och egentligen så är det i första hand mikroorganismer som utför hela förmultnings processen...

Fukthalten i en kompost är viktig. Är det för torrt förmultnar det inte, är det för blött ruttnar det istället och luktar illa. Materialet ska vara ungefär som en väl urkramad disktrasa. Annars, häll i lite vatten. Är det för blött tillför du istället lite torvmull.

Det här med att röra om ofta i komposten, det läser man ju om, för att få ner syre och så i materialet, tycker jag känns konstigt och onödigt. I naturen förmultnar ju material utan att någon är där och vispar om, och den färdiga mullen som du tar av, tar du ju alltid underifrån. Så jag anser att det kan du bespara dig.

Har du börjat med en kompost, blir det ofta senare lätt flera. En löv, en gräs, en skräp, en med hushållsavfall. Varför köpa jord och bära hem tunga säckar, när du har alla möjligheter att göra den själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar