Rosor. Av någon anledning, en hel massa egenligen, så är det rosor man ser framför sig, när man börjar drömma sig bort i sin trädgård. Ja, i tanken då. Rosor är svårt. Eller, det är enkelt. Det handlar om att det finns så otroligt mycket rosor, i olika sorter och varianter, det finns ju de krångliga och så finns det de som växer som ogräs... Klängrosor, många av sorterna hör i alla fall till de senare. De klängrosor som blommar mest och som har krafigast växtsätt, blommar inte mer än en dela av sommaren, tänker på Flammentanz och Polstjärna nu, som exempel. Men tack vare att de är så lättskötta, och ger en översvallande blomning, måste det väl ändå vara ok, att de inte blommar hela sommaren. Låt dem klänga på en spaljè på husväggen, i en pergola, en mur, en sten eller uppför en slänt. Plantera dem djupt i näringsrik jord, och vattna rikligt första året. Klängrosor behöver inte beskäras varje år, rensa ur döda eller gamla grenar på våren, eller klipp ner plantan helt var 5 e år. Glöm inte att plocka in buketter av rosorna o njut inne också!
Egen kompost.
Att ha en kompost i sin trädgård, är egentligen ett måste, och ingenting att diskutera. Men, just komposter är en djungel av fabrikat och modeller. För nybörjaren brukar det räcka med en grönkompost, alltså, där du slänger växtrens och grönt avfall. Vill du däremot lägga dig på en högre nivå, kan du skaffa en kompost där du även kan kasta grönt avfall från hushållet. Vi fokuserar idag på trädgårdskomposten. Köp antingen kompostgaller, (rymmer en kubik ca.) eller en komposttunna. I botten på denna lägger lägger du ett lager torvmull. I handel finns start produkter för att få komposten att komma igång snabbare, men enligt mig, är dessa helt onödiga. Börja nu fylla på i din kompost, men tänk på att grenar tar lång tid att bryta ner och att rötter från tex. kirskål, som inte helt bränts, kan sprida sig när du sedan lägger ut komposten. Du behöver inte lägga i maskar i komposten, de hittar dit själva, och egentligen så är det i första hand mikroorganismer som utför hela förmultnings processen...
Fukthalten i en kompost är viktig. Är det för torrt förmultnar det inte, är det för blött ruttnar det istället och luktar illa. Materialet ska vara ungefär som en väl urkramad disktrasa. Annars, häll i lite vatten. Är det för blött tillför du istället lite torvmull.
Det här med att röra om ofta i komposten, det läser man ju om, för att få ner syre och så i materialet, tycker jag känns konstigt och onödigt. I naturen förmultnar ju material utan att någon är där och vispar om, och den färdiga mullen som du tar av, tar du ju alltid underifrån. Så jag anser att det kan du bespara dig.
Har du börjat med en kompost, blir det ofta senare lätt flera. En löv, en gräs, en skräp, en med hushållsavfall. Varför köpa jord och bära hem tunga säckar, när du har alla möjligheter att göra den själv!
Kategorier:
Jord
Solrosor!
Istället för pelargoner, solrosor! Finns det ngt vackrare än solrosor? Plantera en ensam i en lerkruka, eller ett helt fång i ett stort tråg eller fat.
Nyp bort vissna blommor, vattna och gödsla. Ställ dem soligt, och njut!
De växterna du köper som planta blir inte så mkt högre än de är där och då, vilket passar bra för kruka. Vill du istället njuta av dem i rabatten kan du istället så dem på plats. Det finns en mängd sorter, olika höjd och färg. Så dem i fält eller dutta ett frö lite här och där, spännande inslag när de kommer upp!
Kategorier:
Inspiration
Perfekta möten
Rosen Queen Elisabeth o Djävulsbuske.
Det är planteringstider, och jag kan tala för alla, o om inte det, för många, då jag säger; Det är en djungel! Att veta vad man ska plantera, för att få det där, som de har i alla tidningar. Omöjligt. Eller?
Det finns en del enkla tips. Ja, egentligen handlar det lite om att hitta sin kärlek... Flummigt, men så sant. Hör får du inte bara trädgårdstips, utan också relationsråd. Winn winn...
Först ska du se till dig själv. Var är du? Vilken jord finns det, vilket läge, sol, skugga osv. Sen kommer frågan vad det är du söker. Vindskydd, något ätbart, skugga, blommor, någon speciell stil m.m.
Ja, gör du detta först, före du ger dig ut o handlar, då har du kommit så långt på väg. Men, det finns en hake. Nämligen punkt tre i min checklista för relationer och trädgård, och det är nämligen kärleken. Oresonlig, svår, kommer alltid vid fel lägen, passar inte in i det övriga sammanhanget. Ja, växerna alltså... För det är när du går där i plantskolan o botaniserar, då ögat faller på något, hjärtat hoppar till, och det är kört. Jag säger bara gör det! Kör på det. Känns det bra, så går det alltid att plantera den någonstans.
Plats i hjärtat finns det alltid, för en till. Växt alltså...
Kategorier:
Buskar,
Inspiration
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)