Kryddor i kruka.


Kryddor, ja, det är något som passar utmärkt oavsett vilken typ av odlare du är. Fönsterbräda, balkong eller trädgård. Att de går att köpa året runt, är relativt billiga, har otroligt många användningsområden och sorter i oändlighet, gör ju inte saken sämre... Plantera i kruka för största chansen till använding!

Indgredienser för en lyckad odling är jord. Ja, jord igen... Känns som om det snart är temat för den här bloggen! Plantera dem en och en i krukor, eller tillsammans i passande kombinationer. Tänk på att myntor växer snabbt och lätt tränger undan mer långsamma sorter, som timjan. Kryddor som rosmarin och lavendel finns ofta att köpa på stam, vilket ger höjd i krukan, samtidigt som det ger plats till att plantera mer runt foten på den.

Kryddor kräver sol och värme för att utvecklas som bäst, samt näring. Att tänka på är väl annars att det du planterar dem i, och gödslar med, ska vara ekologiskt, om du nu inte har något mot att få i dig lite extra kemikalier.

Skörda flitigt!


Syrener!

Syringa vulgaris 'Mme Lemoine'
Syrener, är vad som regerar både doft och öga i trädgårdarna just nu. Och egentligen finns det ingen trädgårdsväxt som är så tacksam och odlingsvärd, som just syren. Att den dessutom finns i en mängd sorter, storlek och färg, gör den ju inte sämre.

För den lilla trädgården finns Syringa meyeri 'Pallibin', en ca metern hög syren, som blommar med lila gracila blommor. Ofta kan man köpa den på stam, och då kan man plantera den som ett litet träd, i tex. en perenna rabatt.

Har man gott om plats kan jag istället rekomendera Syringa reflexa, hängsyren som blir upp til tre meter hög och har hängande rosa blomklasar.

Vita, rosa, lila, blå, enkla, stora, små, dubbla, ja variationerna på syren visar inga gränser!

Använd bara syren om du kan tänka dig låta den växa sig hög och fri, som klippt blommar den dåligt. Vackrast blir den ändå som solitär eller i samplantering med andra buskar.

Syrener trivs i de flesta jordar och lägen, dock blommar den bättre ju soligare den står.

Årets perenn

foto Rickard Nordström

Koreansk plymspirea 'aruncus aethusifolius' är vald till årets perenn, av "Perenna gruppen". De väljer varje år en perenn som de själva tycker bör lyftas fram lite extra, som är lite extra odlingsvärd. Tråkig, ja, så brukar i alla fall jag benämna dem. De första åren var de verkligen helt ok, men under de senaste åren har jag börjat undra vad de håller på med. Tills i år. Den 30 cm lilla sötnosen är så otroligt tacksam och lättskött, att det borde vara obligatoriskt, för alla oss, som har annat för oss att göra än att truga växter! Plantera den i framkant på en rabatt, som en liten häck, när den växt upp kommer häcken påminna mycket om buxbom, i alla fall på sommaren.


I juni juli får den små gräddvita vippor, men de är egenligen oansenliga, eftersom det är hela den strävsamma växtkraften som gör den så tacksam! Plantera den i sol till skugga, torrt och fuktigt, ja, det verkar som om den kan anpassa sig till de mest skilda växtplatser.

http://www.perennagruppen.com/gem/


Aha...


Under våren har det pratats mycket om Haga parken i Stockholm, och att det ska bli kronprinsessans blivande bostad. Och eftersom alla säger att det är så otroligt vackert där, åkte jag dit, för att eventuellt få lite inspiration.

Hagaparken är anlagd i engelsk stil. Engelsk stil... Engelsk park...
I värmland där jag är från, kallar vi det för liten skogsdunge med lövträd... Så.. Hm, var inte så imponerad.

Ekotemplet, var i alla fall lite specielt, det är kanske något att tänka vidare på, i kommande trädgårdsdesign...

När vi ändå snackar jord...

När vi nu då ändå är inne på det här med jord, och eftersom vi är mitt inne i värsta planeringstiderna, kommer ännu ett litet inlägg om jord. Det är skillnad på jord och jord! Jag förstår, att det är lite väl ambitiöst att tro att alla har möjlighet att göra sin egen jord, särskillt alla med balkong. Vi lägger varje år ner en hel massa pengar på att köpa plantor, men när det kommer till jord ska det vara så billigt som möjligt. Varför?
Ska du plantera sommarblommor i kruka, väl en jord som är lämpad för det. Jorden som säljs 4 för 100:- utanför alla butiker och kallas plantjord, är absolut inte lämpad för något annat än att ligga kvar i säckarna...
Jag rekomenderar varmt P-jord från Hasselfors garden, en svart, fet och mullrik jord, som kan användas till närmast vad som helst.

Det är i jorden det börjar.

Du kan lätt arbeta dig galen i din trädgård, lägga ner timme efter timme, och ändå inte lyckas, då är det viktigt att förstå, att det är grunden som är hela hemligheten, till framgång eller fall...
Jag var hemma i helgen och fick för mig att göra om en rabatt, som tidigare varit en liten kulle, men som nu mer bara var en hög, överväxt av ngt oigenkännbart och ogräs.
Spadvände och rensade bort det värsta, tömde sedan vår gamla kompostbinge, en mix av brunnen o obrunnen gräsklipp och löv, och täckte sen, mest för syn skull det hela med plantjord.
Nu ska den få ligga och "gosa" till sig, för att sedan bli planterad i om några veckor.
Nu finns det säkert enklare sätt att göra jord på, som, att köpa den färdig på säckar. Men du får aldrig den förståelsen för vad som händer i din trädgård och hur den är byggd om du inte lär dig hur grunden är byggd, och hur du kan göra för att göra den bättre.



Gästbok

Här får ni gärna diskutera och ställa frågor.