Beskära barrväxter.


Höstbeskärning av barrväxter, det är något att tänka på nu! Det är fortfarande så tidigt att de hinner återhämta sig, men så sent, att de kommer hålla sig fina över vintern.

Om du har en thujahäck som spretat iväg sen sist du klippte den i våras, kan du tuckta den lätt. Tänk alltid att klippa den, så den är bredast ner mot marken, så hela plantan får solljus. Att hålla dem så gör också att de står bättre mot snö. En thuja som du klippt toppen på, växer, i princip inget mer på höjden, då de har genomgående stam. Vissa skjuter sidotoppar, men dessa blir aldrig lika grova och starkväxande som den genomgående.

Enar kan beskäras som barrträd överlag, även om man ska akta sig för att klippa i dem. Inte för att de dör, men man skadar lätt det naturliga utseendet på dem, som efter en beskärning är svår att få tillbaka.

Idegran, kan ta lite tid på sig att bli fin efter en beskärning, men den är den av få barrväxter som man kan klippa, hårt! Den blir oftast finare om man vågar klippa den hårt med jämna mellanrum.

Gamla granar och tallar som blivit gamla, kan man klippa bort de nedersta "grenkjolarna" på och på så vis stamma upp dem. Detta fungerar fint även på sockertoppsgran och thuja.