Design o färger


Trädgård handlar mycket om att komponera färger tillsammans. Färg o form är det som ska bygga trädgården och få den att spegla det du vill uttrycka.

När det inte är planteringstider kan man experimentera inne istället, med snittblommor i vas. Här gula rosor och rosa elegans nejlika. Ett tips är att bara skära dem i lite olika längder och ställa dem i en vas, det ska se lite oordnat och ruffsigt ut. Som om man just plockat dem.


Körsbärsbenved!


Euonymus planipes! Måste ha! Denna lilla buske eller träd, lite beroende på vilken kvalitet man köper, är helt fantastisk. Jag rekomenderar att man köper den på stam, så man kan titta på den underifrån.

Håll utkik just nu, då den blommar, med märkliga klockor med tillhörande "bollar"...

Lättskött, sol till halvskugga, friskt grönt bladvek. Kärlek vid första ögonkastet, men man måste vänta tills det blir höst!

Beskärning, höst/ JAS

Glanskörsbär, kan beskäras nu på hösten.


JAS, juli, augusti och september är bra månader om man vill beskära i trädgården. Min egen erfarenhet av beskärning, är just, att man (oftast) inte tar död på det man klipper i, det tar bara lite tid innan det blir fint igen... Problemet att det dessutom är ganska kul att klippa, gör att man lätt tar för mycket. Klipp inte för klippandets skull, utan tänk igenom först. Gamla buskar bli finare av en föryngring. Ser den riktigt dålig ut, kan man klippa ner hela busken. Här finns dock en risk att den får en chock, och dör! Ett säkrare alternativ är att klippa ner de grövsta och äldsta grenarna, passa också på att rensa bort ogräs som växer i busken, o ge den lite ny mull, ogödslad torvmull är bra, eftersom inte växterna ska ha gödsel på hösten.


Plommon och körsbärsträd ska också beskäras på hösten, eftersom de annars blöder för mycket. Men här är det lite svårt. Man ska inte tänka som man gör när man klipper äppleträd, när man klipper i stenfruktsträd. Hela meningen med dessa är ju att de ska vara stora och yviga, klipper man i dem, förstör man oftast mer än man gynnar. Om man beskär så man tar bort döda grenar, eller de som verkar växa väldigt snett och konstigt, så har man kommit en lång bit på vägen. Plommonträd kan ha en benägenhet att dra iväg på höjden, och då blir det svårt att skörda... Jag har prövat, med ett bra resultat, att klippa ner toppgrenen, vilket gör att hela trädet breddar sig. Det här kan göras på relativt unga träd, i ålder upp till ca 10 år. Stammen får inte vara grövre, än att det kan skjuta ut nya grenar.